Skadedyr

Møl

Klædemøl og pelsmøl angriber tøj i skabe og skuffer. Larverne gnasker helst i uldtøj, uldtæpper, pelsværk og møbelbetræk. Hvis de er meget sultne kan de også kaste sig over bomuld. De flyvende møl gør til gengæld ingen skade.

Har du opdaget insekter i tøj, kan du give det en gang i tørretumbleren eller fryse det 2 døgn. Hvis det er frostvejr (helst helt ned til -10ºC) kan man udnytte, at møl ikke kan lide vekslende varme: Sæt møblerne/tæpperne ud om natten og tag dem ind igen om dagen i 2-3 døgn i træk.

Melmøl går i dine fødevarer. Her lægger de deres æg, og når larverne bliver klækket, spiser de af maden. Dette gør maden uspiselig for mennesker, og dermed forvolder de altså stor skade på vores fødevarer. Melmøl – grå sommerfugle – kan dog i mange tilfælde være selvforskyldt, hvis der ikke holdes en høj køkkenhygiejne, og tørvarer ofte får lov til at stå for længe. Økologiske tørvarer er også en hyppig kilde til både frømøl og melmøl i køkkenet.

Det vigtigste er at opbevare al mad godt og sikkert. Brug tætsluttende beholdere; for her kan melmøl ikke komme igennem. Larver fra melmøl kan godt kravle gennem små åbninger i pap- og papiremballage, som eksempelvis mel og havregryn kommer i. Men hælder du det i en forseglet beholder, kan de ikke. Sørg for at støvsuge og rengøre skabe og skuffer fra tid til anden. Så er du sikker på, at der ikke ligger lokkemad uden for dine beholdere.

Der findes også såkaldte melmølfælder, som du kan sætte op. Det er en rigtig effektiv måde at forebygge på. De sælges både hos Matas og i byggemarkeder, men du kan også hente en på ejendomskontoret.

Sølvfisk

Her i landet er sølvfisk så almindelige, at der næppe er et hus uden sølvfisk. I AB Njal har vi alle sammen været ude for at se sølvfisk, når vi tænder lyset om aftenen, og det er særligt i køkkenet eller badeværelset, man finder dem. De trives bedst med en høj luftfugtighed eller adgang til vand.

Sølvfisk kan blive op til 5 år, til gengæld lægger de kun ca. 10 æg i hele deres levetid, og æggene lægges i revner og sprækker. De små unger ligner de voksne sølvfisk, lige på nær størrelsen og bliver voksne på ca. 6 måneder. Sølvfisk lever af småkrummer, og de holder især af mel og går ikke af vejen for at gnave i kød.

Det er næsten umuligt at komme sølvfisk til livs i en stor ejendom som vores, hvor de findes fra kælder til kvist, men det kan dog godt lykkes at reducere de største gener ved at undgå for meget gulvvask, da dyrene er glade for fugt, og støvsuge i sprækker og revner så man forhindrer sølvfiskene i at slå sig ned. For flere har det også været effektivt at købe en insektspray (f.eks. i et byggemarked) og spraye langs de steder, f.eks. paneler, hvor sølvfiskene piler hen og gemmer sig. Støvsug langs panelerne dagen efter behandlingen og sørg for generelt at nedbringe fugten i lejligheden gennem udluftning (Se mere under indeklima).

Rotter

Der er rotter både i byen og på landet, og det er det skadedyr der har været sat hårdest ind på at bekæmpe i nyere tid. Ser du en rotte, er der derfor også anmeldelsespligt til kommunen, og du skal indberette det til ejendomskontoret, der vil tage sig af anmeldelsen.

For os er det Københavns Kommune der står for rottebekæmpelsen.